Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Нейков: Възрастните хора са огромен капитал, а не тежест за държавата

Бившият социален министър коментира пред Bulgaria ON AIR темата за мобилните приемни на НОИ

15.04.2019 | 21:02 Редактор: Зорница Костадинова
Иван Нейков: Възрастните хора са огромен капитал, а не тежест за държавата

Нови мобилни приемни на НОИ ще разясняват пенсионните промени. Институтът ще е длъжен да изчислява новите пенсии и по стария, и по новия начин. Хората сами ще могат да преценяват по кой начин да им бъде изчислявана пенсията, след последната поправка, която се очаква да бъде приета.

До такова решение се стигна след като граждани изразиха недоволство, когато се оказа, че голяма част от стажа на хората преди 2000 г. няма да се отчита.

"Много хора реагираха разбираемо, че това ще доведе до намаляване на пенсиите им. Хубаво е, че се чу гласът на протестиращите и в момента в парламента е внесено, все още минало само на първо четене, ново изменение на кодекса на социалното осигуряване, което ще даде възможност на всеки човек, който ще се пенсионира след 1 януари 2019 до 2023 г. сам да каже дали да бъдат взети предвид годините му стаж преди 2000 г. или не", заяви бившият социален министър Иван Нейков.

Той поясни, че чрез решението на Националния осигурителен институт за мобилните приемни, всеки заинтересуван човек ще може да бъде запознат с тази опция за избор. 

По думите му от гледна точка на уредбата преди 1 януари 2019 г. ощетени няма да има, тъй като всеки сам ще може да си направи преценка как ще бъде по-изгодно за него.

"Има едно предложение НОИ служебно да изчислява и направо да предлага на човека по-високата пенсия", допълни още бившият министър в студиото на "Денят ON AIR."

Според него нагнетяването на обстановката е дошла, благодарение и на този калкулатор, защото тези хора, които могат да се справят с него, са видели, че има разлика в сумата и са реагирали остро. 

Той посъветва хората, на които им предстои да се пенсионират тази година да изчакат месец-два, за да могат да са спокойни, че този избор ще важи и за тях.

"Ще има продължителен период, в който броят на пенсионерите ще продължи да нараства и ако ние успеем да убедим хората да продължат да работят с цел след това да имат една по-добро пенсия, това е добре за всички", допълни Нейков. Той поясни, че един от инструментите за мотивация е коефицентът за индивидуална пенсия.

Гостът заяви пред Bulgaria ON AIR, че за да не продължава да расте несигурността у хората, е редно човек да се пенсионира при същите условия, които са били и при започване на работа.

Според него 15 години са разумен срок за промени в пенсионната система, а само за миналата година са направени 13 такива.

Той е категоричен, че възрастните хора са огромен капитал, а не тежест за държавата.

 Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК