Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дефицитите в енергетиката са резултат от непазарна политика

Според проф. Атанас Тасев, когато защитаваме ниски нива на цените, правим услуга на средната и богатата класа

09.04.2019 | 20:27 Редактор: Ралица Братанова
Дефицитите в енергетиката са резултат от непазарна политика

Според доклад на Националната електрическа компания прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

"Докладът на НЕК, с който се иска това увеличение, е стряскащ, защото за първи път от много години казва цялата истина. Всяко число над 20% е вярно, защото НЕК има дефицит 4 милиарда лева. Това са пари, за които реално сме получавали електроенергия на по-ниска цена, отколкото е нейната себестойност, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR". 
 
По думите му тези дефицити са резултат на неправилна ценова и непазарна политика.

Трите електроразпоредителни дружества предложиха поскъпване на цената между 8% и 9%. Енергийният експерт обясни, че това са само предложения, а единствено КЕВР може да вземе решение.

"В никакъв случай няма да има 20%, защото има вътрешни компенсаторни механизми. Има един много смущаващ фактор обаче - цената на емисиите на въглеродния диоксид", коментира проф. Тасев.

Пред Bulgaria ON AIR, Тасев подчерта важността на сектора, като посочи, че за да падне едно правителство, трябват много дестабилизиращи фактори или само един - енергетиката. 

"Когато защитаваме ниски нива на цените, правим услуга на средната и богатата класа, защото голяма част от потребителите са с добри възможности. Ние се крием зад потребностите на бедния, който употребява малко количество енергия. Държавата трябва да поеме този ангажимент", категоричен бе Тасев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК.