Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нямало решение за справянето с корупцията след заседанието на КСНС

Това заяви заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева пред Bulgaria ON AIR

08.04.2019 | 20:57 Редактор: Зорница Костадинова
Нямало решение за справянето с корупцията след заседанието на КСНС

До свикването на КСНС се стигна след поредица от оставки и разкрития за купени на ниски цени апартаменти от представители на властта. Темата продължава да се коментира почти 1 месец.

Разяснение по този въпрос и драмата около името "Коалиция за България", даде гостът в студиото на "Денят ON AIR" - заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

Тя заяви, че приветства инициативата на президента, тъй като много хора се интересуват от темата за корупцията. Според нея обаче фокусът е паднал върху формата, а не върху съдържанието.

"Аз не видях решение стратегически как да се борим с корупцията. Борбата с корупцията за мен е на всички нива. Тя е като една ракова клетка, обхванала е организма на обществото, на икономиката, на отношенията и тя задушава всичко. А ние отново опираме до един закон. Факт е, че за 10 години ние се сриваме по всички статистика по отношение на корупцията", допълни Ганчева.

По думите ѝ антикорупционният закон е само инструментариум за справяне с проблема, но не и решение. Тя посочи, че от АБВ  изразяват безпокойство, че няма никаква проследяемост и предвидимост в законите. 

"Има умишлена цел между двете най-големи парламентарно изразени партии - те една на друга да се противопоставят, да са като Ин и Ян на българската политическа сцена, просто за да запазят статуквото. Те са системните играчи, а тези системни играчи са показали през последните 10 години, че няма никаква радикална промяна", изтъкна пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на партията.

По думите ѝ АБВ са били първите, които са излязли с манифест да се върне държавата като институция. А печелившите механизми са да покажеш, че можеш да зададеш нов тон политически морал.

Относно скандала около името "Коалиция на България", Ганчева заяви, че не се притесняват, тъй като имат всички права, както и регистрация на името. 

Тя заяви, че ГЕРБ е техен опонент, а БСП - конкурент, защото в някои случаи социалистическата партия е на страната на ГЕРБ.

На въпроса какво да очакват избирателите от листата на АБВ, тя сподели, че от партията имат визия за една по-социална държава. Както и, че са единствените, които са казали "не" на двойните стандарти и са доказали, че са последователни. 

 Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК