Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Отговорността за Brexit е на Найджъл Фараж и Борис Джонсън, обяснява политолог

Проф. Анна Кръстева каза, че Тереза Мей трябва да превърне в политики нещо, в което не е участвала

27.03.2019 | 21:09 Редактор: Ивайло Николов
Отговорността за Brexit е на Найджъл Фараж и Борис Джонсън, обяснява политолог

Тереза Мей с условие пред британските депутати. Премиерът заяви, че може да изпълни обещанието си да извади Великобритания от Европейския съюз, само ако споразумението за Brexit бъде подкрепено тази седмица. По-рано правителството обяви, че ще предложи сделката на Мей за гласуване, само ако е уверено, че има шанс тя да получи нужното одобрение. Днес британският парламент обсъжда алтернативни варианти за Brexit, след като депутатите поеха контрол върху целия процес за един ден. Гласуването ще бъде указателно и правителството не е длъжно да се съобрази с тях. Вариантите са няколко - от по-близки отношения с ЕС, до напускане без споразумение или провеждане на нов референдум.

Политологът проф. Анна Кръстева коментира ситуацията в студиото на "Денят ON AIR", че отговорността за хаоса около Brexit носят Найджъл Фараж и Борис Джонсън, които са водили кампанията за излизането на Великобритания от Европейския съюз, защото са казвали, че това ще стане лесно и без проблеми, но сега не са давали предложения относно как да се осъществи този план. 

"Идва Тереза Мей, която не е водила дори тази кампания, а трябва да я реализира в политики", обясни проф. Кръстева.

Пред Bulgaria ON AIR политологът посочи още, че до сега не са направени никакви стъпки напред, за да се осъществи Brexit, а премиерът Тереза Мей е допуснала грешка като е съсредоточила решенията в ръцете на правителството и изолирала парламента. 

"До сега само се забавляваха, буквално да унижават Тереза Мей и да гласуват непрекъснато против", каза проф. Анна Кръстева. 

По думите ѝ месеци не се е търсил консенсус в парламента как да се случи излизането на Великобритания от Европейския съюз, а сега, в последните дни, дори и най-големите критици на Мей казват, че ще подкрепят плана на премиера. 

Проф. Кръстева посочи още, че смята, че все пак да се наложи на Великобритания да избира свои представители в Европейския парламент след два месеца.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК