Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Семействата на децата, които не ходят на училище, остават без помощи

За две години върнахме 40 хил. деца в училищата, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ

20.03.2019 | 20:10 Редактор: Бойко Димитров
Семействата на децата, които не ходят на училище, остават без помощи

Семействата, чиито деца не посещават редовно училище, ще останат без помощи. Това обяви в "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. По думите ѝ благодарение на подобни санкции, за последните 2 години около 40 хиляди деца са се върнали в класните стаи.

Ангелова допълни, че липсата на образование прави следващите поколения неконкурентоспособни. Именно поради тази причина се стига дотам, че те стават контингент на социалното подпомагане.

"Целта на внесеното предложение е по-строгото обвързване при получаване на помощи за безработни и деца. Всички знаем, че проблемът с отпадането на деца от училищната система е сериозен. Липсата на образование прави тези деца неконкурентоспособни. Когато те нямат квалификация, стават контингент на социалното подпомагане. Искаме да ангажираме родителите и те да карат децата си редовно да учат. Трябва да бъдат направени комплексни мерки за този проблем. Предлагаме, ако в един месец има повече от три дни отсъствие за дете от предучилищна възраст, и за ученици, които са пропуснали над 5 учебни часа, помощта за семейството да се спира за срок от една година", каза Ангелова пред "Bulgaria ON AIR".

Тя сподели още, че помощите в момента не са никак малки и поради тази причина се надява санкциите да имат дисциплинарен ефект. 

"Образованието е приоритет на правителството. Месечните помощи не са никак малко. Тази мярка трябва да има дисциплинарен ефект. За две години върнахме около 40 000 деца в училище. При първолаците помощта при семейства с доход под 450 лева е 250 лева. Тя е еднократна. Досега тази помощ се изплащаше веднага, но тогава децата не посещаваха редовно часовете. Затова сега тя ще се изплаща на два транша - в начало на учебната година и в началото на втория срок. Сега помощите за едно дете са 40 лева, за две са 90 лева, за три - 130. При повече от три за всяко дете се получават по 35 лева на дете", завърши Ангелова.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК