Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Референдум за мир? АБВ започва да събира подписи

Искаме диалог и мирни политически решения, отбеляза Пламена Заячка пред Bulgaria ON AIR

19.03.2019 | 20:40 Редактор: Василена Василева
Референдум за мир? АБВ започва да събира подписи

АБВ започва подписка за референдум за сформиране на национална позиция по проблемите, свързани с мира. Въпросите са два - "Българските граждани съгласни ли са на територията на страната ни да бъде разполагано ядрено оръжие?" и "Сългласни ли са българските граждани военните полигони, разположени на територията на страната ни в момента, да бъдат само и единствено за самоотбрана?"

"Необходимо е да има диалог и мирни политически решения. Стартирахме и имаме подкрепата на седем политически сили. Но на нито една от парламентарно представените. Няма как да искаш мир, а в същото време да се въоръжаваш. Целта на референдума  ще бъде гражданите да дадат своето мнение", коментира в студиото на "Дeнят ON AIR" лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Тя отбеляза, че българска организация за първи път взима участие на международен форум на страните от БРИКС. А това, по думите ѝ, е не само огромна чест, но и възможност за нас. 

На форума "Визия за бъдещето" участват над 15 държави от Европа, Азия, Южна Америка и Африка, представители на Г-20, ОНД, ЕС, което давало добра платформа за сътрудничество в посока на глобалния мир, хуманитарно и политическо сътрудничество, търговия и предприемачество, образование, енергетика и спорт.

"АБВ настоява България, като член на НАТО, да инициира нов процес "Хелзинки 2" за сваляне на напрежението и по този начин да не се допуска ескалация във въоръжаването", допълни Заячка.

Пред Bulgaria ON AIR лидерът на АБВ-Младежи каза още, че БРИКС отваря нови хоризонти пред страната ни. 

"Това са ресурсни държави с общ пазар над 4 млрд. души, които представляват три от топ 5 икономики в световен мащаб. И не е необходимо да бъдеш икономист, за да видиш ползите от сътрудничеството с тях", отсече гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.