Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гражданска инициатива и известни българи искат забрана на отглеждането на диви животни за кожа за модни аксесоари

Петя Алтимирска и Дидо от Д2 разказват още

18.03.2019 | 21:05 Редактор: Ивайло Николов
Гражданска инициатива и известни българи искат забрана на отглеждането на диви животни за кожа за модни аксесоари

Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и известни личности у нас се обединиха около каузата да спрат отглеждането на диви животински видове във ферми за добив на кожи, които да се използват в модната индустрия. Ще има и изложба на тази тема в Националния природонаучен музей при БАН.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България разказа пред Bulgaria ON AIR, че за своята кауза те са събрали и внесли в Народното събрание над 50 хиляди подписа и допълни, че колкото повече информация получават хората, толкова повече расте подкрепата за тях.

"Две са фермите реално у нас, общо са около 130 хиляди животни, които се гледат. Тенденцията е да се увеличават", каза тя.

Музикантът и певец Дидо от "Д2" е един от хората, които застават зад идеята. Той сподели в ефира на "Денят ON AIR", че вече трябва да спрем да бъдем такива консуматори на земните богатства, включително и да носим кожи от животни, защото всички те имат достатъчно алтернативи.

"Тук говорим за устойчивост и самите хора трябва да разберат, че това няма да доведе до нищо добро. Много от нещата трябва да се правят, така че в дългосрочен план да водят до добро. Този тип консуматорско мислене трябва да спре", посочи той.

Петя Алтимирска пък допълни още, че е срещнала голяма подкрепа от много политици за тяхната кауза, но въпреки това е било отказано изложбата да се направи в сградата на Народното събрание.

Тя каза още, че в много страни вече отглеждането на животни за кожата им е забранено, в някои то никога не е било и разрешено и подчерта, че вече над 1000 модни брандове са се отказали да използват естествени животински материали за дрехите и модните аксесоари, които произвеждат.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК