Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Преговорите за новите изтребители може да приключат до юли

Ползваме МИГ-29 най-много до 2024 година, смята генерал Съби Събев

12.03.2019 | 21:05 Автор: Бойко Димитров
Преговорите за новите изтребители може да приключат до юли

България може да договори новите самолети до 4 месеца. Това заяви генерал Съби Събев в "Денят ON AIR". В момента правителството води преговори с няколко компании за доставка на нови изтребители, като основен фаворит за сключване на сделката е американската компания Lockheed-Martin, която ще ни предостави 8 броя F-16. 

По думите му преговорите между българското правителство и компанията Lockheed- Martin могат да приключат до месец юли. Той обаче заяви, че е трябват поне 9 месеца, за да могат родните пилоти да могат да пилотират американските машини.

"Всичко зависи от това колко стегнато вървят преговорите. Има достатъчно време, за да се завършат - 4 месеца. Американците предлагат и комплексна подготовка за нашите летци. Това бе недостатък на шведска оферта. Необходимо е да действаме бързо. Обучението на опитните летци е 9 месеца. Ако изпратим по-млади, то  подготовката може да отнеме до 2 години", заяви Събев.

Той допълни, че F-16 е най-добрият изтребител, който България може да си позволи. Според него една ескадрила е напълно достатъчна, за да охранява въздушното пространство както на страната, така и на териториите около нас. 

"F-16 e най-добрият от всички самолети. Той разполага с най-добрите съвременни системи. Това е самолет с много добър тактически радиус. С него ще можем да помагаме и на Македония. Една ескадрила ще осигури достатъчно охрана на България", каза Събев пред Bulgaria ON AIR.

Той също така заяви, че страната ни ще може да ползва настоящите изтребители МИГ-29 най-много до 2024 година. Според него въпросните самолети вече са морално остарели и след 2024-та няма да има нужда от тяхното използване.

Очаквайте видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК