Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тайни патрули ще дебнат джигити на пътя

Предвидените промени в Закона обаче няма да намалят броя на жертвите, категорични са експерти

25.02.2019 | 20:42 Редактор: Василена Василева
Тайни патрули ще дебнат джигити на пътя

Тайни полицейски патрули с нови, немаркирани коли, ще дебнат нарушителите на пътя. С още камери ще се оборудва пътната полиция. Освен това предстои и изграждането на единен информационен център, който скоростно ще обработва заснетите клипове.

"Създаването на такъв информационен център звучи добре. Оттам нататък обаче не виждаме никаква промяна. Тези тайни патрули ще снимат просто без предупреждение. А всички помним, че преди около две години Законът беше променен, знакът за камерите беше премахнат. На практика ситуацията си остава същата", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.

Той отбеляза, че държавата за пореден път влага средства в поредните "милиционерски опити" нещо да се случи, вместо например да закупи просто едни датчици за мъгла, които биха вършили по-добра работа.

"Копираме различни неща от цял свят. Които накрая не водят до никакви резултати. За да бъде ефективна новата агенция и жертвите на пътя да намалеят, трябва да има повече хора на терен. Тези 39 човека, които е предвидено да работят в нея, са крайно недостатъчни", категоричен бе Христо Радков.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов пък допълни, че отново се хвърляло прах в очите на хората, тъй като се задават избори.

"Нищо ново няма да се случи. Ако една част от похарчените до момента пари бяха вложени в подобряване на инфраструктурата на страната ни, щяха да бъдат предотвратени редица инциденти. И много човешки животи нямаше да бъдат погубени", каза той.

До края на 2019 година на пътя е предвидено да работят още 56 нови камери на тринога. Всяка от тях ще може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на автомобилите. А заснетите клипове ще постъпват в новия информационен център. Системата ще обработва данните и автоматично ще се издават електронни фишове.

Вижте още във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.