Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политическо ли е ветото на президента върху Изборния кодекс?

Валерия Велева и Димитър Димитров коментират темата в "Денят ON AIR"

26.02.2019 | 11:30 Редактор: Ралица Братанова
Политическо ли е ветото на президента върху Изборния кодекс?

Президентът Радев наложи вето на Изборния кодекс и призова БСП да се върнат в парламента. Социалистите заявиха, че няма да го направят.

От ГЕРБ заявиха, че ветото на президента е политическо. Журналистката Валерия Велева и политологът Димитър Димитров коментират темата пред Bulgaria ON AIR.

Според журналистката Валерия Велева налагането на вето върху промените в Изборния кодекс от президента не е политическо.

"Може би политическо беше обръщението на Радев към БСП да се върне в парламента. Не е работа на президента да съветва, която и да е партия, каквото и да е. Представете си как ГЕРБ щяха да реагират, ако той беше посъветвал тях за нещо", коментира Велева в "Денят ON AIR"

По думите ѝ опита на ГЕРБ да вкарат ветото на президента в политическа рамка излиза извън техните правомощия като партия, защото би трябвало те да приемат мотивите за него чисто експертно. 

Според нея ГЕРБ са елиминирали опцията на БСП да се върне в парламента, тъй като са заявили, че няма да приемат ветото.
 
От ГЕРБ определиха наложеното вето като опит на президента да създаде "авариен вход" за БСП.

"Не ясно за кого е аварийният вход, тъй като ГЕРБ ще използват повода да пренапишат части от закона, които бяха съгласувани в последния момент и в една много необичайна процедура", коментира политологът Димитър Димитров в ефира на "Денят ON AIR".

Според него и ГЕРБ и БСП мобилизират групите от хора, които са привърженици на едната или другата партия. По неговите думи те трябва да активизират не основните им електорати, а хората, които са без предварителна нагласа.

"Ако продължат с острото противопоставяне, нито едната, нито другата ще ги мобилизира. Не може да изкарате противоречията, сблъсъка от вътре в парламента на улицата", категоричен беше той.

Харесайте страницата ни  във Facebook ТУК.