fallback

Т. Ялъмов: Административна реформа и е-правителство срещу корупцията

30.08.2014 | 09:55 Автор: Ирина Георгиева

За да се ограничи корупцията у нас, е необходима административна реформа и изграждане на електронно правителство. Това заяви в Денят Он Ер Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията. Според изследване на центъра корупцията в страната бележи най-високите си нива от 15 години насам. Наложителни са също реформи в образованието и здравеопазването, смята Ялъмов. 

"Един от успехите до този момент в борбата с корупцията е намаляването на административната корупция. Много бързо обаче загубихме този успех в резултат на най-големия натиск за последните 25 години от страна на администрацията. Това казват хората - че около 30% от тях са почувствали натиск, искане и са се поддали." - коментира Ялъмов.

Най-голям натиск хората са почувствали по време на кабинета "Орешарски", заяви Ялъмов. По негови думи през първите две години на едно правителство корупцията намалява, а през следващите две - се увеличава.

Най-високото равнище на административна корупция и корупционен натиск от страна на администрацията е регистрирано през настоящата 2014та от 1999та г. насам. Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Мониторингът показва, че равнището на участие на гражданите в корупционни сделки тази година достига рекордните близо 30%. Това означава, че около 1 милион и 900 хиляди българи признават, че са давали пари, подарък или услуга при взаимодействията си със служители в обществения сектор. Достигнатото равнище на корупция значително надхвърля средните стойности, наблюдавани в ЕС.

 

 

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback