Големите последици

месечен обзор на най-важните теми и събития
още

Ядреното бъдеще на България: От какво се нуждае индустрията

Проф. Янко Янев с коментар за ядрената енергетика и образованието в сектора

20.10.2024 | 09:00 Редактор:

Преди 50 години България официално се присъедини към страните с ядрена енергия, след като беше открита атомната електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“. Строителството ѝ продължава 59 месеца и в него вземат участие над 8 000 души.

Един от специалистите, които взеха участие в пускането на централата, е проф. Янко Янев – директор на Института по управление на ядрените знания във Виена. 

Трябва политика в областта на ядрената енергетика. Това заяви проф. Янев в предаването „Големите последици“ с водещ Миглена Георгиева по Bulgaria ON AIR.

И допълни: "И на министъра на финансите да му е ясно, че похарчените пари за образование в ядрената област са като катализатор на всичко останало – там трябват биолози, ядрени инженери, електроинженери, химически инженери, техници, лекари – всички видове специалности по някакъв начин се вплитат в ядрената енергия.“

Според проф. Янев инвестициите в ядреното образование не само подкрепят индустрията, но и създават възможности за множество други професионални направления.

Целия разговор гледайте във видеото.