Силата на аюрведа е да разглежда нещата много индивидуално спрямо личността и това прави всеки режим различен от друг. Въпреки това, има общи правила, които биха могли да се следват. Целта е баланс на храненето. Това коментира лекторът по хранене Юрий Ковачев в неделното издание на "България сутрин".
По думите му сезоните имат своето влияние.
"Пролетта се разглежда като движение в природата. Това може да се използва да направим пречистване след зимата. Ако за един типаж нещо е правилно, за друг не е. Когато човек си хапне зелени салати и почувства подуване на корема, значи нещо не е наред. Това трябва да подскаже, че или дозата е сбъркана, или "лекарството" е сбъркано", каза Ковачев пред Bulgaria ON AIR.
Той обясни, че когато храната мине смилателния процес в тънкото черво, хранителната плазма поражда вкус в червата - той може да е сладък, кисел и лютиво-горчив. Това се определя от съчетаването на храни.
"Не е препоръчително да се смесват една храна, пораждаща сладък послевкус, с друга с кисел послевкус - това създава предпоставка за ферментация. Това означава промяна на микробиома и храненето е нарушено", подчерта лекторът по хранене.
Доматите и краставиците не са добра комбинация
Ковачев посочи, че трудни за съчетаване храни са доматите, защото те са "много капризни".
"Те пораждат кисел послевкус след смилането. Това означава, че храни, които пораждат сладък послевкус, се "бият" там в червата. Доматите не е добре да се комбинират с моцарела, чушки, краставици, праз, бамя. Храните, които пораждат лют, парлив, горчив послевкус, са благоприятни за консумиране с домати. Сред тях са зеленолистните", отбеляза още Ковачев.
Той уточни, че когато в храната се вкара силен огън като люта чушка, чесън или лук - огънят помага разминаването да се намали и да няма толкова силно неблагоприятно влияние. Например, когато подлютим доматения сос с чушки - той става по-благоприятен.
"Бих препоръчал не изцяло да махнем доматите, по-скоро да намалим честотата на неблагоприятните комбинации", добави Ковачев.
Неприятни комбинации са растителни с животински протеини в едно ядене като боб с наденица, но подправките помагат да "напаснат нещата", които не се съчетават добре.
"Докато е в по-млада възраст човек, заради вътрешния силен огън, по-рядко се налага да се замисля дали му е правилно храненето. Едно от най-важните правила е човек да не преяжда", посочи лекторът по хранене и подчерта, не се препоръчва късното хранене вечер - добре е да сме вечеряли до 19:00 ч.
Гледайте целия разговор във видеото.
Снимка: Pexels