Полезна дъвка, която чисти плаката по зъбите и е биоразградима - българско производство с автор Дарина Сотирова.
Идеята ѝ за полезна дъвка е дошла покрай нейните деца, на които забранявала сладолед и дъвки заради състава им.
"Вълнувах се от качествената храна, съставките, Най-често срещаният въпрос - може ли сладолед, може ли дъвка - отговорът беше "не". Като стигнах до момента с дъвката - не го оставих. Класическата дъвка е от неразградима основа и е изключително силен замърсител. Има алтернативи за направата на дъвката - мастиковата смола е била популярна по нашите ширини, тя расте на гръцки остров. Бабите са давали на децата парченца, заедно с пчелен восък и това са били едно време дъвките, които са консумирали децата", сподели за проучването си Дарина Сотирова в ефира на съботното издание на "България сутрин".
Дълго проучване за най-полезните съставки за дъвката
Така тя стигнала до Латинска Америка, където вирее дървото чикле. То расте в защитена зона, по определен начин се извлича смолата, така че да не се нараняват дърветата.
"Това е натурална основа, която може да се дъвче. Като се изхвърли, се разгражда за около година и половина. Идеята е да се разтопи до 80 градуса в миксери, които разтягат смолата в две посоки, през това време се добавят останалите съставки. Подсладителят е ксилитол, който е подходящ за контакт със зъбите. Поддържа алкална среда, не подкиселява слюнката, защото всички бактерии се развиват в кисела среда", обясни Сотирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ дъвката може да се ползва като преносител на различни полезни за организма вещества.
Дъвка с пробиотик
"Тя с добавен специален щам пробиотик, който се населява около венеца. Идеята е да има баланс - вкусът е къпина, има витамин Е, цинк, гроздови пептиди", каза създателят на българската полезна дъвка.
Тя е по-жилава от класическата, като една от целите е почистването на плаката по зъбите.
Следващата цел пред Дарина Сотирова е създаването на функционална дъвка с пробиотик.
Гледайте целия разговор във видеото.