Какво работи майсторът ножар - разказва Илия Пешев в рубриката "Професионалистите" пред неделното издание на "България сутрин".
"Майсторът трябва да има чувство за хумор, иначе няма да стане. Материалът има душа, обаче ако нямаш добро намерение и чувство за хумор, това което правиш, ще стане агресивно и ще носи друга енергия. Другото условие е огромното желание. Това е по-важно условие от таланта, който не е водещ", подчерта Пешев.
Как се изработва ножът
Майсторът обясни, че ножът започва от шаблон - първо се рисува шаблонът на ножа.
"Стремежът е да има пропорция - съотношение между дръжката и острието. Не може на тясно острие да се сложи дебела дръжка и обратното", уточни Пешев пред Bulgaria ON AIR.
Обикновено стоманата идва на шина, която се продава на сантиметър, защото е скъп продукт. Когато се уточни всичко, започва процесът - най-напред е много важно да бъде изрязан ножът по шаблона, за да може клиентът да остана напълно доволен. След това започва заточването.
"Напоследък се появи нещо много модерно, т. нар. японско заточване, като на келтския нож. Заточването е само от едната страна", добави Пешев.
На въпрос как се поддържат ножовете остри, той отговори, че ножовете от висок клас се поддържат с диамантени плочки, а когато ножът е за по-груба работа, се точи на камък.
"Канията е много важно нещо. Тя не се изработва толкова просто. Изисква определени качествени материали. Има вложки, които са от влечуги. На влечугото кожата е много износоустойчива, тя не се изтрива", посочи още майсторът на ножове.
Гледайте целия разговор във видеото.