Българска семейна фирма получи награда за иновативен продукт. Тя доказва, че мястото на розата не е само в парфюмерийната и козметичната индустрия, но и може да има лечебна сила. Семейство Нели и Огнян Кирякови създават 100% био брашно от цвят на роза.
"Новите неща се раждат в резултат на някакво сътресение. През 2019-2020 г. имаше доста ниска изкупна цена на розовия цвят. Търсихме решение да правим нещо по-различно от всички останали. Тогава решихме да сушим цвета, за да може да го сушим през май и да го продаваме през годината. Намерихме и друг начин на приложение - влагаме в чай блендове. Веднъж изсушен, цветът се предлага като цветчета или като брашно", обясни Киряков в неделното издание на "България сутрин".
Така няколко години семейството предлага брашното, без да има особено търсене, но това не ги спира.
Цветът от роза има редица ползи
"Розовото брашно съдържа всички полезни съставки, които маслодайната роза има в себе си. Ние сме свикнали да се наслаждаване на нейния аромат. Цветът има много полезни съставки, които помагат за стабилизиране на всички елементи в един козметичен продукт. Розата има антибактериален ефект, богата е на флавоноиди, има много фибри, витамин А, витамин Ц", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.
По отношение на употребата на брашното от роза, Киряков препоръча то да се разбърка в кисело мляко, тъй като е традиционен продукт и има благоприятно въздействие върху храносмилането.
"Може да се приема и всеки ден като хранителна добавка. Вследствие на приема на това брашно се подобрява перисталтиката. Тя помага за изнасянето на токсините в тялото", уточни гостът.
По думите му билките са невероятен източник на полезни вещества.
Гледайте целия разговор във видеото.