България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Адвокат Мария Петрова: Общество, което бие лекарите си, няма да стигне далеч

В България здравеопазването е в клинична смърт, каза тя

26.10.2024 | 10:11 Редактор:

Денят на адвоката обикновено е доста натоварен. Такъв е и за адвоката по медицинско право Мария Петрова. Работните ѝ ангажименти включват отговаряне на имейли и обаждания, дела, документи, становища. Тя е и основател на първата кантора по медицинско право.

"Всичко започна трудно, но с ентусиазъм. Навремето, когато учех медицина, осъзнах, че помагаш на пациенти, но ако не променим системата на здравеопазването, няма как да сме полезни на всички. Това ме провокира да уча право. Като човек, който е завършил и медицина, и право, избрах да се занимавам с медицинско право", разказа тя в съботното издание на "България сутрин".

По думите ѝ навсякъде по света има регулация в здравеопазването и такъв тип работа се извършва от хора и с медицинско, и с юридическо образование.

Мисията да защитаваш правата на хората

"Законът казва, че никой не може да вреди на някого. Когато някой уврежда някой, той трябва по някакъв начин или да поправи щетите, които е нанесъл, или да го обезщети. Когато обаче е пострадало здравето, то не може да бъде поправено. Доста често имам и дела, в които имаме починали пациенти - ние сме безсилни пред процесите на живота. Това прави защитаването на тези права още по-трудно", обясни адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Всяка реформа в здравеопазването води до дупки, пропуски и компромиси, а с живота и здравето на хората компромис не трябва да се прави, категорична е адвокат Петрова.

"Здравеопазването е свързано с адски много пари. Когато има толкова много финансови интереси и те вземат превес над човешкото, това ме кара да ставам яростна. Трябва да можем да осигуряваме равен и адекватен достъп на всички хора, най-малкото до тяхното здравно добруване. В момента това, което се случва със Здравната каса, са едни постепенни, плавни и целенасочени стъпки към нейното фалиране", коментира тя.

Има ли решение на проблемите?

"Държавата прави неща - представете си, ако трябва да се пропътува земното кълбо, ние сме още на фаза търсене на карта. Толкова сме подготвени. Имаме препускащи от избори в избори политици, нямаме стабилност, нямаме дългосрочни стратегии. Често хората смятат, че лекарите и медицинските сестри бягат заради пари. Условията и възможностите за кариерно развитие в България са абсурдни. В България всеки един лекар 24 часа живее с телефона си, защото рискува да не му звънне някой. Младите отиват там, където са по-ценени", смята адвокат Петрова.

Според нея състоянието в здравеопазването в момента е "на клинична смърт": "Без витални признаци".

Адвокат Петрова е оптимист, че ще имаме национална детска болница, но подчерта, че тя не е панацея за детското здравеопазване.

Тя изрази мнение и относно разпространяването на хранителни добавки и различни медикаменти онлайн.

"Да, дамата с праха понесе и морална отговорност. Но какво се случва с всички онези, които се явяват като "спасители" и говорят за грешките на лекарите, недостатъците в медицината, печелят пациентското доверие и срещу скромната сума от 450 лв. дават консултация, която следва да бъде дадена от ендокринолог? Това са истинските опасности в социалните мрежи. Регулацията ни изостава. Общество, което бие лекарите си, няма да стигне далече. Вдъхновяват ме всички хора, които правят добро", посочи адвокат Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.