fallback

В царството на султанита - камъкът хамелеон, който се добива само в Турция

В България няма контролен орган, който да проверява по магазините дали диамантите са истински, каза гемологът Ася Гардели

26.10.2024 | 10:39 Автор: Елеонора Танева

Султанитът е рядък, прозрачен, полускъпоценен камък, който променя цвета си, в зависимост от светлината. Той е толкова рядък, че се добива самото мина в Турция. Сред щастливците да видят откъде излиза този скъпоценен камък е Ася Гардели, която е сертифициран гемолог.

"Това е един диаспор, който се вгражда в златни бижута. Променя цвета си. Зеленият султанит на дневна светлина е зелен, а когато е изложен на изкуствена светлина добива виолетово. Добива се в района на Анадола", каза Ася Гардели в съботното издание на "България сутрин".

Не е лесно да се стигне до "извора" със султанита

За да влезе в мината за добив на този рядък скъпоценен камък, тя е получила специално разрешително. Гемологът споделя, че султанитът не е толкова стар като откритие скъпоценен камък. 

"За първи път е добит преди няколко десетки години, кръстен е на 36-те султана, основали Османската империя", поясни Ася Гардели. 

Не е достатъчна само дипломата, за да практикуваш гемология

Гемологията за нея е била хоби. Като всяка жена е имала афинитет към бижутата и решила да инвестира в тях. При пътуване в Дубай си купила огърлица от рубини - платила е за естествени камъни, но след завръщането си в Италия се оказало, че са синтетични.

След това се "опарила" от подобна измама, но с кехлибар от магазин в България.

"Насочих се към специалността гемология в СУ "Климент Охридски", което обаче се оказа недостатъчно, за да работя като гемолог, защото се учи само на теория. Няма набор от скъпоценни камъни, с които да работим и да се упражняваме. Затова записах курсове, на които правехме анализи на стотици камъни на ден", сподели Ася Гардели.

Можем ли с просто око да различим истински диамант?

Експертът по скъпоценни камъни заяви пред Bulgaria ON AIR, че няма белези, по които неспециалист да разпознае естествения камък от синтетичния. 

"Няма контрол на цените на скъпоценните камъни и цената не е определяща и не е гаранция дали е естествен камък или синтетика. В България няма такъв контролен орган, който да осъществява проверки по магазините", констатира Гардели.

За любителите на скъпоценни камъни тя препоръча инвестиции в диаманти или редки екземпляри като султанита.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback