България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Дизела за Hut Hop Race - състезанието за семеен лов на хижи на Витоша

Целта е да се достигнат максимален брой обекти, които дават различни точки, каза Кирил Николов

26.10.2024 | 11:05 Редактор:

На 9 ноември на Витоша ще се проведе планинското състезание Hut Hop Race, което съчетава придвижване в планината и ориентиране. Целите са достигане до максимален брой хижи и трупане на точки от всяка от тях. 

"Една от причините да организираме състезанието е да привлечем по-голяма аудитория семейства, хора които не държат толкова да бягат в планината, колкото да прекарат един ден там. Това е чудесно състезание за всякакви хора, които могат да се придвижват с различна скорост в планината", каза един от организаторите на състезанието Кирил Николов - Дизела в съботното издание на "България сутрин".

Важен елемент от надпреварата е ориентирането

Отборите от бегачи се разделят на по двама мъже или две жени.  

"На всеки отбор се дава туристическа карта на Витоша, на която са отбелязани хижите и списък с това коя хижа колко точки носи. Повечето са по пътища, големи пътеки и са лесно достъпни. Има 4-часов лимит да се съберат най-голям брой точки. По-отдалечените хижи носят повече точки. При равен брой точки времето ще е фактор. Ако се надвишат тези 4 часа лимит, не участваш в класирането", подчерта Дизела.

Със селфи състезателите ще доказват, че са достигнали до дадена хижа. Пред Bulgaria ON AIR Кирил Николов уточни, че състезателите могат да използват каквито ориентири желаят - включително приложения през мобилен телефон.

"Не всички пътеки ги има на картите, затова човек не трябва да им се доверява напълно. Първите три отбора при бегачите, мъжки и женски, ще бъдат нагладени с парични суми, за туристите има материални награди и много забавления на хижа "Септември", където е старт-финалът", каза още Дизела.

Предимствата на надбягванията сред природата

Кирил Николов е един от най-известните бегачи в България. Покорил е петте най-високи върха в страната за по-малко от 23 часа. Споделя, че предизвикателствата изискват сериозна физическа подготовка.

"Осъзнах, че бягането в планината носи допълнително удоволствие от състезанията в градовете. Самотата, в която оставаш с мислите си и природата, да не следваш точно определен маршрут. Опасно е, когато човек не е подготвен, когато не знаеш къде отиваш, когато е студено и снежно и си с неподходяща екипировка", заяви бегачът.

Гледайте целия разговор във видеото.