България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Магията на гайдата - най-желаният инструмент за свирене

Добрият музикант постига своите цели си и може да "храни къща", каза доц. Иван Георгиев

20.10.2024 | 10:14 Редактор:

Гайдата е духов инструмент. Най-важната част е гайдуница, нейната съставна част - пискунът, произвежда звука, а грифовите отвори произвеждат тоновете. За професията на гайдаря разказа в рубриката на "Професионалистите" доц. д-р Иван Георгиев.

"Трудно е, но това се преодолява с няколко урока, ако има някой желание да се занимава с този инструмент и да се научи да свири. В професионалния си път като преподавател съм се занимавал малко с деца. Работя в Музикалната академия "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив и там работя със студенти, предимно големи", разказа той в неделното издание на "България сутрин".

Урокът за начинаещия гайдар започва с това какво представлява самият инструмент. 

С какво е специфична гайдата?

"Не знаем кога е дошъл инструментът. Има изследвания, които споменават, че гайдата е дошла от Индия. Имало е еволюционен процес. Едно от най-трудните неща е да се поддържа постоянно налягане вътре в меха, за да е равен и постоянен тонът. Ролята на професионалиста е да покаже, че изглежда толкова лесно нещо, което е сложно. Всеки музикален инструмент изисква десетки години за усвояване и достигане на професионално ниво", каза доц. Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Професия ли е гайдарството?

"Гайдарството при мен е професия. Никой в моето семейство не се занимава с музика. Доста години минаха от началото, но помня най-силно, че ми ставаше лошо и ми се завиваше свят от надуването. За всеки магията е гайдата е различна. Никой не може да определи какъв инструмент е този - дяволски или Божи. Всеки намира в гайдата това, което търси. Въздейства различно на всички", обясни доц. Георгиев.

Според него не е вярно, че музикант къща не храни.

"Който е добър, постига своите цели. Важен е и късметът. В последните 15 години гайдата е най-търсеният и най-желаният инструмент за свирене", изтъкна доц. Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.