България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Изкуственият интелект оказва безценна помощ при лечението на онкоболните

Постоянно се обучава и трупа практика като хората, каза д-р Иван Георгиев

20.10.2024 | 10:31 Редактор:

В България беше извършено първото радиохирургично лечение на онкоболен пациент. Това стана с намесата на изкуствен интелект.

"Всеки апарат за лъчелечение е все по-модерен. Имаме широко навлизане на информационните технологии в нашата работа. Имаме модерна система за наблюдение на пациент по време на лъчелечението, която контролира в реално време неговото положение. Тя се управлява като изкуствен интелект, който работи като наш колега", каза в неделното издание на "България сутрин" д-р Иван Георгиев, началник на отделението по лъчетерапия в "Софиямед".

С какво е полезен изкуственият интелект и може ли да сгреши

"Изкуственият интелект се грижи системата постоянно да следи пациента и подава сигнали за промяна в положението. Тази система е изключително добра и ни дава много по-голяма прецизност, отколкото всичко, с което сме работили преди това. Това е предимството ѝ", обясни д-р Георгиев за Bulgaria ON AIR.

По думите му е трудно изкуственият интелект да допусне грешка в случая. А медиците се подсигуряват допълнително, за да не допускат грешки при лечението.

"Изкуственият интелект постоянно се обучава и трупа практика като хората. Ползваме го при всички пациенти, защото той само ни помага. Много се радваме, че разполагаме с него", отбеляза д-р Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.