fallback

Как се откриват астероидите и какво е да си граждански учен?

НАСА кръсти астероид на името на Светослав Александров

13.10.2024 | 11:00 Автор: Вяра Димова

Астероидите са тела с размери от няколко до 1000 км. Известни са орбитите на близо 4000 астероида.

"Работата е доста специфична и преди две години изобщо нямах идея, че ще мога да се занимавам с нещо такова. Преди около година и половина разбрах за един друг проект, също на НАСА. Откритията стават на базата на телескопични данни, които се качват в пространството до няколко дни от тяхното получаване на Земята. Представляват слайдове от снимки, на които можете да видите дали има такъв астероид или няма", обясни създателят на сайта "Cosmos.1.bg" Светослав Александров в неделното издание на "България сутрин".

Работил е със 115 000 изображения и на база тях открива десетки астероиди.

"Има специфики. Трябва известна практика, за да се научите да отделяте истинските астероиди от горещите пиксели. Софтуерът на "Каталина"- групата, която се занимава с астероиди, прави автоматична детекция. Има нужда от човешка намеса. Една част от снимките са празни", уточни Александров.

Може ли всеки да открива астероиди?

"Аз съм граждански учен. Можете да станете граждански учени. Има и други програми, не е задължително да е като тази, в която уча. Снимките се заснемат, на следващия ден да ги разгледате. Можете да го вършите без специална апаратура", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

НАСА кръсти астероид на негово име. По думите на Александров, откриването на астероиди представлява доста сериозна екипна работа.

"Ние сме 5 човека до 10, които сме намерили на дадена снимка обект, който може би е астероид. След това тази снимка се разглежда от хората, които работят в обсерваторията. Обикновено представляват малки обекти. През април тази година ми се случи да забележа и комета. Кометата има оформена опашка. Астероидът обикновено представлява тяло с неправилна, но все пак очертана форма", подчерта той.

Според  Светослав Александров Космосът с всяка изминала година става все по-познат.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback