fallback

Българи станаха втори в престижен 3D Projection Мapping конкурс в Токио

Темата тази година беше "Mirror", сподели Владимир Грънчаров

12.10.2024 | 10:50 Автор: Толя Стоянова

Българско студио за визуални ефекти спечели второ място в един от най-големите и престижни 3D Projection Мapping състезания в света, организирани в Токио. Българите се пребориха за почетния приз в конкуренция от близо 300 участници от 50 държави.

"Изкуството е много субективно да се оценява. Разчиташ на добрия подбор на журито и се надяваш на най-доброто. Ние участваме за трета поредна година в този конкурс. Селектират се между 10-18 финалисти. В този случай бяхме 18", сподели Владимир Грънчаров, който е един от основателите на студиото, в съботното издание на "България сутрин".

Използвали са практическо снимане

Грънчаров разказа, че за Токио са решили да направят нещо много различно, което досега не се е случвало.

"Използвахме практическо снимане. Заснехме талантливата танцьорка София Христова в един аквариум. Компютърната анимация я има, но е много по-малко. Давид Кокончев направи много интересна музика и формулата даде много добър резултат, щом успяхме да спечелим второ място", добави Грънчаров пред Bulgaria ON AIR.

Темата на конкурса тази година е била "Mirror" ("Огледало"). 

"Това, което използвахме като инспирация, беше митът за Нарцис и Ехо, образът, водата, огледалото", обясни Грънчаров.

Той отбеляза, че екипът му работи с много театрални постановки по културни проекти. По думите му културните винаги им носят най-много удовлетворение.

На въпрос как се е появила любовта му към визуализациите, гостът отговори, че е започнала много отдавна, защото имал страст към дизайна и рисуването. Завършил е "Индустриален дизайн", но успоредно с това е започнал да прави партита с електронна музика, след което е дошла и идеята да разказва истории със светлини.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback