България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Южна Корея разработва AI модел за прогнозиране на престъпления

Новата технология може да се приложи към камери за видеонаблюдение

06.10.2024 | 12:10 Редактор:

Южнокорейски учени създадоха модел с изкуствен интелект, способен да предсказва престъпления.

Преди над 20 години филмът на Стивън Спилбърг „Специален доклад“ разви идеята, че убийствата могат да бъдат предсказани и предотвратени още на етапа на планиране. Сега Южна Корея е на път да реализира подобна технология, използвайки специализиран изкуствен интелект, каза ководещият на Bulgaria ON AIR, изкуственият интелект Иван в неделното издание на "България сутрин".

Разработката е на южнокорейски изследователи от Изследователския институт по електроника и телекомуникации, като изкуственият интелект ще може да открива престъпна дейност и дори да предвижда кога ще се случи престъпление.

Новата технология може да се приложи към камери за видеонаблюдение, за откриване и прогнозиране на престъпления в реално време. Изследователите наричат тази нова технология "дежавю" от френски – нещо, което вече сме видели. Тя включва минали записи от камери за видеонаблюдение, статистика за престъпления и технология за определяне на позицията. Учените разкриват, че изкуственият интелект е в състояние да открива сигнали, които биха могли да предвидят престъпление или престъпни дейности, които са на път да се случат.

В настоящата ера изкуственият интелект е позициониран като най-модерната налична технология и не служи само за творчески или развлекателни цели, но и за подобряване на различни системи, включително безопасност и сигурност. Новият "дежавю" на Корея има силата да направи това, като подобрява предназначението на камерите за видеонаблюдение от просто излъчване в реално време към идентифициране на потенциални престъпления или заплахи за азиатската страна.

Вижте повече във видеото.