fallback

Люти коктейли, сладолед и зрелищно надяждане на Фестивала на чушките в с. Лозен

От миналата година имаме и музей, каза Александър Кюркиев - Сандо

05.10.2024 | 11:28 Автор: Беатрис Младжова

Смята се, че родината на лютата чушка е Мексико, но е част и от българската трапеза и традиция. Тя е истинско изпитание за твърдия характер на българите. Неслучайно мъжете наричат лошите жени люти, а мъжете като се разлютят, става страшно. Умерената употреба на лютата чушка ни прави и по-здрави. Имаме си дори и фестивал на лютата чушка и традиции в отглеждането.

"Ние ги отглеждаме в нашата ферма в с. Лозен. От миналата година можем да се похвалим, че имаме музей на лютите чушки, в който отглеждаме над 140 сорта люти чушки от цял свят. Музеят е разделен на географични зони. Големината и формата нямат толкова значение. Има люти чушки, които могат да заблудят. Има над 5000 сорта люти чушки, като всеки ден някой някъде създава хибрид", коментира собственикът на бизнес за люти чушки Александър Кюркиев - Сандо в съботното издание на "България сутрин".

Той произвежда най-различни люти видове продукти - от лют сос до лют сладолед.

"От малък обичам люто и като започнах да пътувам, видях каква богата култура е това и че лютото е култура. Това е част от средата и битието на много хора по света. Когато се завърнах да живея в България за постоянно, видях, че тук не е развита тази култура. Те вървят с всичко. Имаме люти над 70 вида продукти, които правим, имаме 3 вида люта ракия, имаме люти шоколади и лют сладолед", допълни Кюркиев - Сандо за Bulgaria ON AIR.

На фестивала ще има всякакви люти продукти

Фестивалът ще е на 12 и 13 октомври, a той се подготвя от много време и е естественото продължение на компанията.

"Ние празнуваме 10-годишнина тази година и решихме да направим нещо специално. Поговорихме си с други организатори в Европа и решихме да направим регионален фестивал, който да създава корени тук. За съжаление в България нямаме толкова сортове развити люти чушки. Когато хората ядат люти чушки водата не е най-подходящото, защото разнася лютивостта из цялата устна кухина", сподели той.

Всичко, което ще има на фестивала, ще е на люта тематика. Ще има люти коктейли. Ще се прави и лютеница на терен по стар български обичай пред очите на чужденците.

"Много години наред вече провеждаме люти надяждания. Това е най-ефектното и зрелищно нещо, което се случва на един фестивал. От една световна организация по люти надяждания решиха тази година да си направят световния финал при нас на нашия фестивал и довеждат тук двамата най-големи лютояди в света. В момента правим два соса, от които единият ще е лек", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback