fallback

От лабораторията до чашата: Как се анализират тежки метали във водата

Работим с апарати, чиято температура е по-висока от тази на Слънцето, каза Ивет Иванова

06.10.2024 | 10:06 Автор: Деси Николова

Всеки си задава въпроса, дали водата която пием, е достатъчно чиста, дали няма наличието на тежки метали. За да имаме отговор на тези въпроси ни трябват специалисти.

"Апаратите, с които работим, работят с индуктивно свързана плазма, като температурата на плазмата е 10 000 К, което за сравнение е температура, по-висока от повърхността на Слънцето", каза лабораторният специалист към "Софийска вода" Ивет Иванова в неделното издание на "България сутрин".

Апаратите могат да анализират до 30 различни метала едновременно, като всяка проба се подготвя специално чрез добавяне на киселина, за да може да бъде подходяща за анализ.

Иванова обясни подробно стъпките, които се следват по време на работния ѝ ден. Първо, се вземат проби от водата, които са подготвени за анализ, включително с добавяне на киселина. След това пробите се зареждат в апарата, който преминава през серия от тестове, за да гарантира точността на измерванията. Технологията следи за всяка проба, преминаваща през плазмата, и събира данни чрез детектор. Крайният резултат се вижда на компютъра и може да бъде прехвърлен автоматично към системата, което минимизира човешката грешка.

Въпреки че апаратите извършват основната част от анализа, Ивет подчерта пред Bulgaria ON AIR важността на човешкия фактор. Въпреки автоматизацията на процеса, човекът винаги трябва да следи за евентуални проблеми – например дали всички връзки и тръбички са правилно свързани. Има ситуации, в които една малка грешка, като поставяне на проба в неправилна позиция, може да доведе до грешни резултати.

Иванова завършва магистратура по медицинска химия в Пловдивския университет, което ѝ предоставя знания за работа с различни химични апарати. Обучението ѝ е свързано както с основните химични дисциплини, така и с инструменталните техники за анализ, които се използват в лабораториите. Тя споделя, че работата в лабораторията изисква постоянни проверки и актуализация на знанията, тъй като се променят нормативните изисквания за водата.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback