България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Крали Марко стана супергерой в потури в българска видеоигра

Тя е подходяща и за 7-8-годишни деца, сподели Боян Василев

06.10.2024 | 10:23 Редактор:

Крали Марко е главният герой във видеоиграта Marko: Beyond Brave на независимото Studio Mechka. Играта е създадена по мотиви на родните легенди и фолклор. Тя разказва за приключенията на най-малкия от трима братя.

"Идеята е от няколко години. Екипът ни е като разказвач на истории - нещо, с което сме израснали, нещо мило и свидно, което да покажем на родната и международната публика. В нашето проучване не се бяхме насочили към Крали Марко, а проучвахме митове и легенди, от които да се вдcхновим. Оказа се, че Марко има много от качествата, които притежават съвременните супергерои. Той се простира в голям радиус - от делтата на Дунав, до Бяло море, има митове от Хърватска и Черна гора", сподели единият от авторите на играта Боян Василев в неделното студио на "България сутрин".

В сюжета на играта няма принцеса за спасяване, мисията на Крали Марко е да спаси селото си от злото, което се пробужда.

"Историята е амалгама от множество разкази. На играещите ще им бъде трудно да предскажат какво може да се случи. Играта е подходяща за всякакви възрасти. От около 7-8-годишни деца. В играта има насилие, но то е фантастично. Направихме продукт, в който хората от различни възрасти да намират различни неща", каза пред Bulgaria ON AIR Василев.

Marko: Beyond Brave е предвидена за един играч. Героите не говорят с думи, а за изразите им са заимствани реплики от малки деца, които говорят на бебешки.

"Нищо в твърде големи количества не може да е хубаво, всичко с мярка може да е образователно и положително" - така гостът отговори на евентуалните критици на играта, която е подходяща и за деца.

Част от финансирането на проекта идва от Полша. Авторите разработват и женски герой - Мара, който да е  противовес на Марко.

Гледайте целия разговор във видеото.