fallback

Бъдещите квантови компютри ще са най-голямата заплаха за човечеството?

Тервел Любомир Боянов прави химични изследвания

29.09.2024 | 10:30 Автор: Толя Стоянова

Тервел Любомир Боянов е само на 22 години, но вече е разпознаваем като еднa от младите ни надежди в българската наука. Завършил е училище много преди своите връстници и става най-младият студент в историята на Минно-геоложкия университет в София, където избира да учи в специалност "Биотехнологии".

"Квантовите компютри трябва да намалят консумацията на енергия изключително много. Неща, които екип учени правят десетилетия, квантовият компютър ще направи буквално за дни. Чипът е много малък. Криостатът е голям колкото един контейнер", обясни Боянов в неделното издание на предаването "България сутрин".

Той разказа, че винаги и искал да се занимавам с микроелектроника - още от дете.

"Всеки квантов компютър е оръжие"

"Бъдещите квантови компютри ще са изключителна заплаха, може би най-голямата заплаха за човечеството. Всеки квантов компютър е оръжие. Разчитаме изкуственият интелект да ни помогне да реализираме по-добри квантови компютри. Отделно, квантовите компютри ще успеят да реализират по-добър изкуствен интелект. Рано или късно двете технологии ще бъдат в симбиоза", коментира младият учен пред Bulgaria ON AIR. 

Той сподели, че прави химични изследвания и не се отказва, докато не постигне успешен резултат.

"В квантовите технологии Германия е в топ 5. Номер 1 със сигурност са САЩ. На второ място е Китай", добави Боянов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback