fallback

"Без крила" на Ники Илиев пресъздава историята на параолимпиеца Михаил Христов

Исках да го направя така, че всеки зрител да се отъждестви, каза режисьорът

28.09.2024 | 11:22 Автор: Беатрис Младжова

Режисьорът Ники Илиев с нов филм - "Без крила". Лентата е вдъхновена от истинската история на параолимпиеца от Плевен Михаил Христов. Продуцент на филма е Башар Рахал, а в главната роля влиза Наум Шопов.

"Провокира ме Башар Рахал. Може би преди няколко години, още преди да направим "Завръщане 2", той ми се обади. Бил на една мотивационна лекция на Мишо Христов, прототипът на този филм. Каза, че е разбил цялата аудитория и историята му е впечатляваща. Бях запознат с неговия случай. Башар тогава говори с него и каза "дай да направим филм за него". Всички филми, които правя, гледам да ги обединявам с едно нещо и темата да е вдъхновяваща", сподели Илиев в съботното издание на "България сутрин".

Филмът се фокусира не само върху инцидента, но и върху човешката история

"Отговорността е много голяма, но има как да има измислица. Не исках просто да правя филм за трудностите, които този човек преодолява, губейки ръцете си, а исках да го направя така, че всеки зрител да се отъждестви по някакъв начин. Замислих се, че всеки от нас в някакъв момент от живота си се е чувствал като аутсайдер и решихме, че темата на филма по-скоро не трябва да е толкова инцидентът, а по-скоро той да приеме себе си и човека, в който се е превърнал сега", посочи режисьорът.

Историята на филма е дълбока и въздействаща

Филмът е малко по-суров на моменти, поясни Илиев.

"Още когато мислихме с Башар историята, започнахме да обсъждаме кой би могъл да играе. И си казахме, че трябва да е човек, който от една страна прилича на Мишо Христов и от друга е в добра физическа форма. Излезе името на Наум и си казахме, че може би няма по-подходящ актьор. Той веднага каза "да". Заглавието пак дойде от Башар Рахал. Той каза, че идеята е ясна - няма крила, но това не му пречи да лети", допълни гостът.

Той успява да успешно да съчетае актьорската работа и режисьорската такава.

"В "Без крила" ми беше добре, защото успях да се концентрирам много добре върху филма и този филм е по-дълбок, особено сцените със състезанията и това, че махаме ръцете на Наум. Като режисьор контролираш всички и оставаш впечатление у хората, че знаеш всичко, изведнъж заставаш пред камерата и започваш да правиш странни неща. С удоволствие правя и двете. Най-вероятно отново ще участвам в някой от следващите филми, но най-важно е това да помогне на филма", коментира още Ники Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback