fallback

Историята на уискито и как да го консумираме правилно

При дегустация не е добре да смесваме повече от 4-5 различни чаши, препоръча експертът Младен Василев

29.09.2024 | 11:50 Автор: Вяра Димова

Уиски е английско изопачаване на древното наименование на спиртната напитка, която на келтски език означава вода на живота. Произходът на уискито започва преди повече от 1000 години.

"През последните години жените са много любопитни, много интересуващи се и много разбиращи, напитката за жени трябва да бъде с едно голямо "да", каза експертът по уиски и производител Младен Василев в неделното издание на "България сутрин".

Уиски за жени и уиски за мъже

"Някои от тях са малко по-летни, с леко плодов характер и харесващи се повече от жените. Не съм фен уискито да се смесва, но жените обожават коктейли. Ако опитате прекалено голямо количество от четири напитки, ще ви стане по-тежко. Моят съвет е около 4 до 5 напитки, около 20-25 мл всяка една от тях. Трябва да бъдат подредени по последователност на вкусовете", препоръча специалистът.

Шоколадът е перфектно допълнение към дегустацията на уиски, посочи Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Сурови ядки, храни, които нямат пикантност, хубави меса, например телешко. Ледът разрежда течността. Когато студът влезе в нашите рецептори, те се свиват и стават неактивни - не можем да се насладим на течността. Уискито има огромни богатства. Ценообразуването е фактор, който някои от компаниите решават как да го позиционират", коментира още Василев.

Самият той сподели, че има много уискита, които все още не е опитвал. 

"Има феноменални много цветни уискита и феноменални много тъмни. Не бъдете предубедени от етикет, форма на бутилката. Опитайте го. Ако ви хареса - вашето е", посъветва Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback