fallback

Как един домат може да промени отношението на децата към храната

Биляна Константинова за пътя на домата от семенцето до чинията

28.09.2024 | 10:47 Автор: Елеонора Танева

Изхвърлянето на храна остава глобален проблем на фона на много гладуващи по целия свят. Биляна Константинова е автор на детската книжка "Спаси ме от боклука! Един домат разказва". 

"Зад тази книжка стои фондация "Mate Kitchen", която влага огромни усилия за това да изхвърляме по-малко храна - като например чрез готвене с остатъци. Книжката е подходяща за деца над 4-5 г. Опитахме да работим с възрастните за промяна на отношението към храната, но не се получи много ефективно. Затова с книжката първо възпитаваме децата, след това и родителите", сподели авторът в съботното студио на "България сутрин". 

В богато илюстрованата книжка с отварящи се капачета се проследява целия път на домата от семенцето до хладилника.

Децата масово не знаят откъде идват плодовете и зеленчуците

"Храната не е нещо неограничено и безкрайно. Зад нея стои огромен човешки ресурс, труд, нужни са енергия, топлина, вода, която е безценният ресурс на планетата ни. Не на последно място и парите, които сме платили, отиват в кофата", подчерта Биляна Константинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

От срещите си с децата тя е установила, че много от тях не знаят къде растат и как изглеждат голяма част от плодовете и зеленчуците. Има деца, които познават само ябълката и банана. 

Ябълките са най-изхвърляният плод в света

"Доматът има корен, стъбло, листа - децата ще научат и това. Следващата книга ще бъде за ябълката - тя е най-изхвърляният плод в световен мащаб", загатна писателят.

Биляна Константинова даде съвет - ябълките издържат с месеци, ако се съхраняват в хладилник. А лична среща с автора на "Спаси ме от боклука! Един домат разказва" може да имате на 5 октомври в един от столичните търговски центрове. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback