fallback

В съвременния музей музейният специалист не е сърдит чичко или леля, които се карат

Княз Александър I е най-големият дарител на Националния военноисторически музей

22.09.2024 | 10:20 Автор: Елеонора Танева

Националният военноисторически музей е един от най-посещаваните у нас на всеки голям национален празник. От 15 г. Деяна Костова работи в него, като вече е и зам.-директор на музея. Виктор Дремсизов ни среща с нея в рубриката "Професионалистите".

"Преди 15 г., но и сега, хората живеят с идеята, че в музея работят строги дами и господа, които се карат на посетителите да не пипат. Когато кандидатствах за работа с изненада аз самата установих, че в музея се създават публични събития, има активна работа с публиката. Кандидатствах, приеха ме. Магията сработи и не съм си и помисляла да сменям професията", сподели Деяна Костова в неделното издание на "България сутрин".

Музейният фонд е с над 1 млн. експонати, 28 000 от тях са изложени в залите. 

"Има много лични вещи на княз Александър I, който е и най-големият дарител на музея. След  смъртта му с вагони са върнати негови лични вещи, много от които са дарени", разказа музейният специалист. 

В ефира на Bulgaria ON AIR зам.-директорът на Националния военноисторически музей подчерта, че подготовката за провеждане на беседи отнема много време.

"Важно е музеят да се превърне в среда, в която даваме фактите, но всеки посетител да оформи сам мнението си. Важно е всеки от нас да бъде подготвен за провокации", каза още Деяна Костова .

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback