fallback

Историк навръх 22 септември: Ние не сме били по-независими, отколкото сме в момента

"Напоследък се пренебрегва ролята на българската дипломация", каза Веселин Янчев

22.09.2024 | 11:00 Автор: Искра Ангелова

България чества 116 години от своята независимост. Денят е официален празник от 1990 година и ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна. В нощта срещу 22 септември през 1908 година министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на военния параход "Хан Крум" край Русе. А оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново.

Царският влак, в който пътуват държавниците прави почивка на Гара "Две могили". Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват министрите и княз Фердинанд.

"Трудно е да се каже как днес се приема независимостта, защото това положение вече е 116 години и то трайно би трябвало да бъде отседнало в съзнанието и поведението на всички българи. Но това е едно от най-светлите събития в новата българска история. То е вдъхновяващо за българите и е резултат от много упоритост", каза историкът Веселин Янчев за неделното издание на "България сутрин".

По думите му тогава са преодолени редица от ограниченията, наложени от мирните договори.

"От самото началото на възстановяването на българската държавност, тя бива възстановявана като независима и самостоятелна. Нашите първоучредители не приемат термина "Органически Устав" за основния закон. Знаете, имаме Конституция, каквато имат независимите държави. Има серия от усилия за преодоляване на зависимостта и постигане на независимостта", добави Янчев за Bulgaria ON AIR.

Според него ние имаме герои, които много добре са се ориентирали и в международната обстановка.

"Определението за независимост е, когато гражданите на една държава самостоятелно и без натиск упражняват властта в нея. Ние не сме били по-независими, отколкото сме в момента. Няма човешко същество, което да е абсолютно независимо. Дори и Северна Корея не е независима, тя е зависима от околния свят", подчерта историкът.

Той е на мнение, че напоследък се пренебрегва ролята на българската дипломация.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback