fallback

Какви скъпоценни камъни предпочитат българите и защо все по-често инвестират в тях?

"Подобни бижута не може да се носят всеки ден", каза Тихомир Янков

14.09.2024 | 11:27 Автор: Искра Ангелова

У нас на пазара има много редки видове скъпоценни камъни.

"Занимавам се с бижута и скъпоценни камъни почти 10 години, но страстта към тях се зароди още в детството. Имах интерес към тези кристали, които са толкова редки, сформират се в природата стотици години. Специално ние се снабдяваме с тях от мините, които са в Африка. Имам добри контакти със собствениците на мините и камъните ги взимаме директно от тях", каза експертът по бижута и скъпоценни камъни Тихомир Янков за съботното издание на "България сутрин".

Той поясни, че така не се стига до борса.

Апаратурата за обработката е скъпа

"Има борса в Израел, има борса в Италия, където цените са малко по-високи, но когато се снабдяваш директно от източника - тя е по-добра. Имам бизнес партньор, който концесионира 2 мини в Танзания, чрез нея стигам до нейните колеги, които концесионират различни диамантени камъни. И при нас пристигат обработени. Предлагаме и свободни камъни, ако обаче камъкът, който клиентът иска, не е наличен тук, то тогава идва готов продукт от Дубай или Танзания", допълни Янков за Bulgaria ON AIR.

По думите му танзанитът е изключително рядък камък.

"Този камък не може да бъде създаден в лабораторни условия. Може да се види дали е фалшив с просто око. И при нас идват финалните парченца, защото самата апаратура за обработка е доста голяма и е голяма инвестиция, а пазарът в България не е дорасъл за това", подчерта експертът.

Тихомир Янков поясни, че хората вече освен в злато, инвестират и в скъпоценни камъни.

"Инвестицията в редки скъпоценни камъни понякога е по-добра, отколкото да инвестирате в диамант. Всичко зависи от възможностите на хората. Подобни бижута не може да се носят всеки ден, те са много изискващи. Най-вече се купуват бижута за сватба. Един карат диамант може да струва 5 000 лв., но може да струва 50 000 лв.", добави той.

А белият диамант е най-желан.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback