fallback

Учителят е най-умният в клас и трябва да вдигне учениците на своето ниво

Васил Лозанов разказа за работата на зам.-директора и професията, която приема за свое призвание

15.09.2024 | 10:02 Автор: Елеонора Танева

На прага на първия учебен ден на 16 септември, в рубриката "Професионалистите" Виктор Дремсизов ни среща с професията на зам.-училищен директор. Васил Лозанов е на този пост в очакване на новата учебна година в 164 гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

Още като студент по право той разбира, че неговото призвание е да работи с ученици. Също като много други директори и зам.-директори у нас той преподава и в класната стая - срещите му с учениците са в часовете по философия. 

Какви качества трябва да притежава заместник-директорът?

"Зам.-директорът може да работи много неща, от разговори с родители и ученици за проблемите до цялостното организиране на учебния процес. Трябва да имаш добри организационни умения. Има и такива като мен, които се занимават с административната дейност, имам колега, който е ангажиран с учебната дейност. Но реално си помагаме взаимно", каза Васил Лозанов в ефира на неделното издание на "България сутрин".

Добро впечатление от практиката си, което той сподели, е уважението между учители и ученици - поздравяват се взаимно.

"Едно време зам.-директорът се ползваше като плашило, а той е добронамерен човек. Ако влязат и ти кажат "викат те при зам.-директора", звучи стресиращо, но невинаги е за нещо лошо, понякога за връчване на грамота и похвала за постигнат успех", с усмивка разказа Лозанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че най-важна за успеха на учениците е подготовката на техните учители.

"Би помогнало учителите да сложат образованието в ръцете на учениците - за да бъдеш добър учител, трябват и личностни качества - учителите трябва да бъдат любознателни, да могат да мислят логично, да прилагат в живота си знанията, които трупат теоретично. Ти влизаш в класната стая и си най-умният в нея, трябва да се опиташ да вдигнеш всички останали на своето ниво", допълни зам.-директорът на Испанската гимназия. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback