fallback

Георги Милков: Важно е да не губим пътя и посоката

Журналистът разказа за страстта си към пътуванията до Близкия изток

14.09.2024 | 10:04 Автор: Тодор Петров

Журналистът и пътешественик Георги Милков гостува в рубриката "Вдъхновителите" в съботното издание на "България сутрин". Той сподели, че всеки път намира нещо интересно, което го изненадва, щом отвори своите шкафове и чекмеджета вкъщи.

"Опитът да се сетя кое какво е и откъде е, прерасна в един добър увод за книгата ми. Хората сме склонни да трупаме вещи. Понякога разбираме, че можем без всичко това. Ако сме живи и здрави, всички тези вещи нямат никакво значение. Но така сме устроени", каза Милков пред Мария Константинова.

"Пътуването е важно, чантата - не" и любовта към Близкия изток

"Вече много внимавам с това мото, което си харесвам. Една дама, на която го бях написал, го беше възприела директно. Оказа се, че съм я обидил на чанта. После трябваше да обяснявам, че това е по-скоро метафорично. Чантите, които носим по пътя, наистина нямат значение. Губил съм много чанти, на последното пътуване ми откраднаха всичко. Важно е да не губим пътя и посоката. Това е посланието", коментира журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Милков призна, че няма никакво логично обяснение за любовта му към Близкия изток.

"Сякаш там ми е хвърлен пъпът, а знам, че никой не го е направил. Просто така го усетих още първия път. Не е лъскаво, добре миришещо и с прекрасни сгради. Това някак ми хареса на подсъзнателно ниво. Беше емоционално. Ако е нещо логично или предопределено по семеен или административен начин, тогава вероятно не би било такава страст. При мен беше и продължава да бъде страст", разказа още журналистът.

Първото му пътуване е в Ирак, като преди това посещава Израел. Ирак го грабва изведнъж и след това многократно посещава страната. 

С годините и множеството посещения става така, че всички приказки от "1001 нощи" са му се случвали на живо, ходейки по улиците на стария Багдад.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback