България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Професията на ключаря: Как една врата се отваря от 20 секунди до няколко часа?

"Случвало се е да спасяваме човешки животи", сподели Ерик Борисов

08.09.2024 | 10:12 Редактор:

Професията на ключаря никак не е толкова лесна. Един от най-честите проблеми, с които те се срещат, са врати с топки и забравен ключ отвътре.

"Често се случва клиентите да изпаднат в такава ситуация - течение, невнимание. Имаме инструменти за абсолютно всякакви ситуации, независимо каква е вратата. Не е останала такава, която да не сме успели да отворим. Една врата може да се отвори от 20 секунди до няколко часа, но тогава говорим за тежка повреда", каза ключарят Ерик Борисов за неделното издание на "България сутрин".

Той добави че натрупаният опит винаги е плюс.

Пълна гама от услуги

"Започнах на шега през далечната 2009 година. Интересното при мен е, че брат ми ме покани, той също е ключар. Отначало бях с доста смесени чувства и ми беше странно. В момента има курсове за това нещо и това е единственият начин да се стане ключар, другият начин е да дойдеш при мен и аз да те обуча, без да се налага да посещаваш курсове. В момента набираме млади момчета, с които бихме се радвали да работим", допълни Борисов за Bulgaria ON AIR.

Обучението е напълно безплатно, като дори на някои от обучаващите им се заплаща.

"Гамата ни от услуги е пълна - битово ключарство, автоключарство, посещение на адреси, сейфове, каси. Всеки ключ си има уникален шифър, той се определя от дълбочината на пластините. Ключарството е една от най-древните професии, а в бъдеще няма да останем без ключари, дори напротив. Този бранш се развива, ключалките стават все по-сложни за отваряне", коментира събеседникът.

Ерик Борисов разкри, че предлагат и денонощна услуга.

"Случвало се е да спасяваме човешки животи и то немалко пъти. Става въпрос за хора, изпаднали в беда в апартамента си. Но ние разполагаме с всякаква техника, включваща и изкуствен интелект", призна той.

Гледайте целия разговор във видеото.