fallback

В IT индустрията няма лоша конкуренция и е отворена към жените

"Всичко в образованието трябва да се промени", категорична е доц. Наталия Футекова

07.09.2024 | 12:40 Автор: Беатрис Младжова

Заместник-председателят на Българската асоциация по информационни технологии доц. Наталия Футекова има над 20 години управленски опит в бизнеса със софтуер. През годините участва в различни менторски програми, а като доцент по информатика работи усилено за засилването на връзката между бизнеса и висшето образование.

"Бях 23-24-годишно момиче и не знаех къде влизам. Станаха ми интересни софтуерите, светът на програмистите и това, което създават, и останах 20 години. Наистина беше случайност, аз нищо не знаех за IT. Това е една среда, в която работиш със световни интелекти. Тези хора тогава не смятаха, че една жена може да мисли. Смятаха, че жените са нелогични същества, които не могат да разберат. Това беше богат период, защото както аз научих тях, че една жена може да мисли, те научиха мен, че мъжете могат да мисля", сподели доц. Футекова в съботното издание на "България сутрин".

В началото всичко е трудно за нея, но с много усилия успява да придобие завидни умения.

"Нещата се промениха. Имам страхотни студентки, които станаха програмистки. Светът на IT е изцяло отворен към жените, няма дискриминация. Тези хора са много буквални и трябваше да се науча да съм аналитична. Аз не съм програмист, никога не съм се занимавала с програмиране. Занимавах се с мениджърската част. Помолих да ме научат, да видя какво е програмиране", обясни заместник-председателят на БАИТ за Bulgaria ON AIR.

Много неща в българското образование трябва да се променят

По думите ѝ цялата ни образователна система трябва да бъде сменена.

"Мисля, че лидер се раждаш. Не е нещо, на което се обучаваш. За да бъдеш добър лидер, трябва да си добър емпат. За мен образованието е моята социална наука. Да помагам на младите е удоволствие. Всичко в образованието трябва да се промени. Има предразсъдъци в преподавателите, пазят си местата. Ако влезе човек с повече опит, го считат за конкуренция. Университетите се отвориха към преподаватели от бизнеса, за което ние много се борихме - да може човек без степени да води свободно часове, а не да бъде под шапката на някого", поясни доц. Футекова.

Тя попада в класацията на 100-те най-влиятелни личности в IT индустрията.

"Аз съм изключително благодарна за това признание. С удоволствие работя в този сектор. Между нас няма лошата конкуренция, каквато съм наблюдавала в други сектори. В IT има много съмишленици. Винаги много ме вдъхновяват младите хора, до които трябва да застанеш, да ги бутнеш, да ги поведеш по пътя и после виждам как процъфтяват. Това ме вдъхновява. Виждам, че светът става все по-труден, но ако всички положим усилия вместо само да обясняваме колкото не е добре, постепенно променяме средата", посочи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback