България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Радина Велчева: Ако една жена иска да бъде майка, ще го постигне

“Вярата се запазва с хора, които да са до теб и да те разбират”, каза създателят на Фондация "Искам бебе"

31.08.2024 | 10:01 Редактор: Йоана Великова

"Преди всичко съм жена и съпруга. Най-голямата мечта на двамата с мъжа ми беше много бързо да си имаме бебе и не съм си представяла, че точно на мен ще се случи да имам проблем с раждането на дете - проблем, с който се сблъскват хиляди семейства. Година след година разбирахме, че пътят е все по-труден, 90-те години нямаха нищо общо с тези, защото тогава не се говореше за този проблем. Най-важното нещо, което за мен беше опората, беше семейството ми, и че знаех, че съм на правия път. Вярвах изключително много на специалистите и лекарите, които бяха до мен”, разказа създателят на Фондация “Искам бебе” Радина Велчева в съботното издание на "България сутрин". 

Във Фондация “Искам бебе” има над 50 доброволци от цялата страна, всички до една са майки и всяка една сама е пожелала да стане координатор и да развива в своя град фондацията. 

Трудният път към родителството

“Пътят те учи на много неща. Тренираш вярата си, по пътя към детето много бързо губиш надежда, особено ако влизаш от един опит инвитро в следващ. Никога не казвам на момичетата след поредния отрицателен тест за бременност да се успокоят, или че няма нужда да плачат. Аз самата никога не съм искала да чуя тези думи, просто я прегръщам и ѝ казвам “Наплачи се, имаш нужда!”, защото това са сълзи, които много те пречистват и те вдигат. В такъв момент ти нямаш нужда някой да те успокоява, имаш нужда някой да те хване за ръка и да каже “С теб съм, заедно ще преминем през тази битка!”. Няма жена в моя кръг, която е искала да стане майка и да не е станала”, заяви Велчева в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Самата Радина е кръстница на над 100 деца на семейства, на които Фондация “Искам бебе” е помогнала. Тя поддържа връзка с всички майки и познава всички деца. 

“Хората с репродуктивни проблеми не сме статистика. “Искам бебе” е единствената организация дори в европейски план, която създаде огромна програма за психологическа подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. Хората не го припознаваха. 2008 година, когато започнахме, съм звъняла човек по човек да им казва да се запишат и че е безплатно. Над 3000 жени са минали през нашите програми през годините, статистиката е за над 3500 родени деца”, допълни гостът. 

За 50-ия си юбилей Радина Велчева е искала да си подари книга, която ще остане за нейните деца. През годините е събирала бисери на децата ѝ и преживяванията, които тя самата е имала по пътя си.

“Споделила съм моите рецепти как да преживяваме своето щастие. Като ме питат дали съм щастлива, аз казвам, че не знам дали съм щастлива, но съм благодарна на всичко това, през което минах, за да имам днес моите две деца. Когато дъщеря ми беше малка, ме попита дали е "осъновена", аз я поправих, че се нарича осиновена, но тя ми каза "Не, мамо, казва се осъновена, защото ти винаги си казвала, че си ме сънувала много точно преди да се родя”. И тогава си казах, че ако имам книга, ще се казва “Осъновените ангели”. И двете ми деца са много сънувани и много избленувани”, допълни създателят на Фондация “Искам бебе”.

Номинация за Човек на годината

Радина Велчева признава, че номинацията е важна за “Искам бебе” и за всички хора от фондацията, не за нея лично. 

“Може да прозвучи странно, но колкото повече човек дава за тази мисия и кауза, толкова повече получава по други канали в живота си. Аз наистина се чувствам вдъхновен човек - каквото и да мине през мен, аз усещам, че това е моят път. Днес съм тук и знам, че дори едно семейство, което днес ни гледа, ми се обади, ние ще помогнем. Това е по-силно от умората, не го усещам като умора”, подчерта Велчева.

Целия разговор гледайте във видеото.