fallback

Какво е музикотерапия?

"Много често се използва при хора с неврологични проблеми, деменция, Алцхаймер и деца със заекване", каза Цветина Панайотова

01.09.2024 | 11:44 Автор: Йоана Великова

Музикалната терапия представлява използване на музика за подобряване на здравето или функционалните резултати предимно на психични заболявания. Музиката е един универсален език, който влияе по уникален начин на мозъка, като стимулира множество зони. 

“По света вече е специално установена музикотерапията в различни видове клиники за хора с различни здравословни проблеми. Музикотерапията, като наука, е много сериозна и специфична, занимава се с изследване на всеки един от ефектите на слушането на музика, също и възпроизвеждането на музика. В музикотерапията ние имаме активна и рецептивна терапия, като при активната правим различни упражнения с пациентите с малки музикални инструменти или различни музикални елементи посредством движения на тялото. Изпълняват се различни музикални задачи. Те са с такъв дизайн, че да са лесни и удобни на човек, който никога не се е занимавал с музика, но ангажират чувството за ритъм на пациента”, каза музикотерапевтът Цветина Панайотова в неделното издание на “България сутрин”.

Музикотерапията е изключително многопластово изкуство, чрез своите елементи като темпо, ритъм и тембър тя може да бъде направена така, че да бъде полезна на различни заболявания и състояния. Много често се използва при хора с неврологични проблеми, деменция, Алцхаймер и деца със заекване. 

“Има значение звукът как влияе на пациента, понякога работим изключително с тембъра на звуците, понякога има значение с кои крайници сме ангажирани, има значение, когато правим упражнения за музикална интерпретация. Правим упражнения, в които пациентът може да си намисли определена емоция, а останалите от групата да познаят коя е тя”, допълни гостът на Bulgaria ON AIR. 

Цветина Панайотова заяви, че забавлението е част от музикотерапията. Не е на първо място, но е редовно присъстващ ефект, защото за голяма част от пациентите е много по-лесно да изразяват емоция невербално.

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback