България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Какви са били новините в миналото и имат ли общо с тези днес?

"Искам да променя хорското мнение, че нещата не са толкова лоши, колкото те си мислят", каза Ясен Събев

01.09.2024 | 10:50 Редактор: Йоана Великова

"Страстта ми със събиране на стари вестници дойде съвсем случайно, защото освен страницата, която поддържам, в която събирам всякакви неща от старите вестници, основната е свързана със стари снимки на София. Реших, че освен стари снимки на София мога да показвам и стари новини. Замислих се къде мога да намеря стари новини и се сетих, че съм виждал по филмите как отиват американски деца в библиотеката и искат и искат да намерят нещо старо. Разбрах, че се пази архив на пресата, това е история и е грешно да се заключи", разказа колекционерът на стари новини Ясен Събев в неделното издание на "България сутрин".

Най-старата новина, която той е снимал, е от 19 век, но него го интересува по-близкото минало и събира новини от по-новата ни история от края на 80-те години до 2007 година. Има събрани над 20 000 снимки, които могат да се видят в дигиталното пространство и социалните мрежи.

“Искам да променя хорското мнение, че нещата не са толкова лоши, колкото те си мислят, или пък обратното. Има много интересни ретро новини, но сравнения не си правя, защото няма нужда да правиш сравнения. То ти се набива в очите, виждаш някоя новина, която би изглеждала актуална и днес или нещо, което се е случило ехти и до днес. Хората са същите, нещата, които се случват, са същите, но малко по-украсени”, каза още Събев пред Bulgaria ON AIR.

Променят ли се вестниците?

На Ясен Събев му е направило впечатление, че началото на един известен ежедневник е бил в по-голям формат от традиционния, който сме свикнали, за да се разпознава отдалеч. Журналистическият стил на писане също се е променил, може би, към по-добро, смята гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.