fallback

Какво работи сомелиерът на вода?

"Човешкият фактор е изключително важен в нашата професия", каза Веселина Узунова

01.09.2024 | 10:25 Автор: Йоана Великова

“Бях много малка и бях завладяна от магията, която се случва в една химична лаборатория. Впоследствие се насочих именно в посока да разгадая какво точно се случва зад понятието “магия”. Първоначално завърших Професионална гимназия по екология и биотехнологии, след това продължих образованието си в Химикотехнологичен и металургичен университет. Беше доста учене, но мисля, че си заслужаваше", разказа за страстта си към химията и науките лабораторният специалист към “Софийска вода” Веселина Узунова в неделното издание на "България сутрин". 

Всички пием вода, но преди тя да е годна за консумация, минава през различни проверки. В лабораторията се извършват огромен набор от изследвания и когато пробите пристигнат се знае всяка една за какво ще бъде тествана. 

Какви са критериите в професията?

“Хубаво е да не си пушач, защото има изследвания, че пушенето уврежда сензитивните рецептори, които спомагат за по-детайлната оценка на пробите. Според мен възрастта и полът изобщо не оказват влияние. Бих казала, че жените са по-описателни, що се отнася до някои характеристики”, заяви Узунова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Професията е изключително отговорна, защото вкусът и мирисът са една много малка част от всички показатели, за които се изследва дадена проба. 

Какви са предизвикателствата и отговорностите в тази професия?

“Пристигна проба, която трябваше да бъде тествана за различни показатели, но апаратът ни тогава беше извън кондиция. След което тук се включват професионалистите, защото, както знаем, това е просто един апарат, който ще измери просто каквото му дадеш. Човешкият фактор е изключително важен в нашата професия, защото той трябва да вземе финалното решение дали даден анализ, който е минал през апарата, е извършен правилно”, каза още Веселина Узунова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback