fallback

Здрав дух в здраво тяло: Методът на Константин Ковачев Active sitting

"Трябва да осъзнаем, че имаме нужда сами да помагаме на тялото и емоциите си", каза кинезитерапевтът

31.08.2024 | 10:32 Автор: Йоана Великова

"Active sitting е метод за самопомощ. Време е да осъзнаем, че имаме нужда сами да си помагаме на тялото и емоциите ежедневно, защото трупаме множество причини, които  в един момент дават болки, схващания, неразположения. Създадох този метод, благодарение на 20-годишен опит с различни диагнози. Идеята е много интересна, защото е лично от моята опитност, защото съм имал множество пациенти с най-различни болки и оплаквания. В един момент пациентите идват с едни и същи оплаквания и проблеми. Това предизвика в мен желание да давам на пациентите начини, с които сами да се оправят", каза кинезитерапевтът Константин Ковачев в съботното издание на “България сутрин”.

Той допълни, че стойката се формира вследствие на тонуса на мускулите.

Столът, например, може да ни помогне за правилна стойка, но не се чувстваме комфортно в тази позиция, ако вече имаме неправилна стойка и веднага ще намерим удобната за нас. 

“Дисбалансът в мускулите се лекува с цялостна гимнастика от главата до стъпалата, минаваме през определени зони и точки в мускулите, които го стимулират да работи правилно и тогава е много по-лесно да заемем правилната позиция и да не се уморяваме да стоим прави. При active sitting не е нужно дори да ставаме - правим упражненията и стимулираме мускулите”, заяви кинезитерапевтът пред Bulgaria ON AIR. 

Ако един мускул не работи правилно, не достигат достатъчно нервни сигнали до него, съответно той не може да си върши правилно работата. Тялото ще намери друг мускул в близост, който да компенсира и той боли. Важно е да познаваме тялото си, посочи още Ковачев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback