fallback

Енчо Керязов: Никога не съм излизал без болка на манежа

"За всеки артист и спортист наградите са много важни, защото му дават насока дали се движи по правилен път", каза акробатът

24.08.2024 | 10:02 Автор: Йоана Великова

“Пътят ми се разви по много благоприятен начин за мен, защото сбъднах своята детска мечта. Ако кажа, че пътят през цялото време беше много лесен и приятен, ще излъжа. Не беше, но всяко едно нещо си има цена , важното е, че като дете имах своя мечта, която превърнах в цел, а на един по-късен етап бях готов да си платя цената за осъществяване ѝ”, разказа за своя път от град Елхово до световния цирков манеж цирковият акробат и еквилибрист Енчо Керязов в съботното издание на "България сутрин". 

Интересът му към акробатиката е дошъл от магията на цирковото изкуство. На 5-годишна възраст, заедно със своите родители, посещава цирк за първи път и е останал пленен от гимнастическите и акробатичните изпълнения. 

Какви качества трябва да притежава цирковият акробат?

"Акробатиката изгражда дисциплина. Човек трябва да е много взискателен към себе си, защото пътят е много дълъг и се преминава през различни препятствия и предизвикателства, на които човек трябва да устои, за да може да сбъдне своята цел и мечта. Предизвикателствата започват, когато човек е в тийнейджърска възраст, започват излизанията с приятели навън. Друго предизвикателство е свалянето на килограми, защото гимнастическите спортове са свързани със спазване на диети. Моите основни проблеми бяха свързани с килограмите, трудно се справях, но с голяма дисциплина и с помощта на треньори и учители успях. Човек в ранна възраст е важно в каква среда живее", каза Керязов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Приятелствата, създадени покрай цирка

Енчо Керязов създава безценни приятелства благодарение на цирковото изкуство. Именно тези приятели той кани събитието, което организира - "Нощ на звездите". 

"Сребърен клоун"

Званието „Сребърен клоун“ от световния цирков фестивал в Монте Карло през 2007 г. му помага да подпише седемгодишен контракт с най-престижния цирк на Евросъюза – "Ронкали".

“Бях се подготвил много добре, спомням си всяка една тренировка, всяка една репетиция и тоталния фокус към датата на фестивала в Монте Карло. Моята цел не беше участие на фестивала, а спечелване на наградата. Спомням си реакцията на публиката, първата репетиция с оркестъра, работата със сценичните работници, работата с режисьора. Бях изключително щастлив да получа тази награда. Тогава човек не може да осъзнае какво е направил, радостта е голяма, но аз специално не можах да осъзная какво се е случило", с усмивка си спомня акробатът. 

За всеки артист и спортист наградите са много важни, защото му дават насока дали се движи по правилния път. 

Мисията на Фондация "Енчо Керязов"

"Бях поканен да се включа в събитие на Община Ямбол, на което се награждаваха деца в категории наука, изкуство и спорт. Събитието тогава не се проведе, но поканиха мен да връча наградите на тези талантливи деца само от общината. Аз имах ангажимент в Германия, физически нямаше как да се прибера и не си представях някой друг да даде наградите. Аз не бях чувал за тези деца и бях впечатлен какви големи успехи са постигнали и осъзнах колко е важно да продължат да се занимават с тази дейност. Реших, че трябва да има някакво шоу, знаех каква емоция може да има на сцената. Тогава дойде и идеята за фондацията и "Нощ на звездите", разказа още Енчо Керязов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback