fallback

Около 1/4 от птиците в България са застрашени от изчезване

Асен Игнатов: България е с едно от най-богатите биоразнообразия в Европа

25.08.2024 | 10:43 Автор: Йоана Великова

Около 100 от установените у нас малко над 400 вида птици са включени в Червената книга като застрашени от изчезване. Застрашени са черен щъркел, скален орел, червен кълвач и гълъб  хралупар. 

“България е с едно от най-богатите биоразнообразия в Европа, може би заедно с Гърция и Испания. По отношение на това как се разпознават птиците, белият щъркел лесно се разпознава, той живее близо до хората, докато черният щъркел не живее близо до човека. Скалният орел, когато го видим от разстояние, прави V-образен профил, докато царският орел е с крила като линия", сподели в неделното издание на “България сутрин” д-р Асен Игнатов от Националния природонаучен музей - БАН. 

Наблюдаването на птици е едно от най-разпространените хобита в Западна Европа, Австралия и Америка. Важното е хората да са снабдени с бинокли. 

"Аз от малък обикалям. Когато завърших средното си образование вече бях ходил почти навсякъде из страната, заедно с група съученици, с които наблюдавахме миграцията на птиците. Интересно е да се наблюдава в природата, сега точно започва миграцията на белите щъркели. Сега наблюдаваме по-ранна миграция, едно време миграцията започваше средата на август, а сега започват да се събират щъркелите още в края на юли. С промяната на климата се промени и миграцията, много щъркели започват да идват през месец май и започват рано да отглеждат малките”, допълни д-р Игнатов пред Bulgaria ON AIR. 

2024 г. е обявена за годината на белия щъркел. Щъркелът, освен че е предвестник на пролетта, той е много близо до човека и често го срещаме и като птицата, която носи бебетата, както и в различни приказки. 

“Има заплахи за белия щъркел, една от тях е електричеството. По време на миграция, когато накацат големите ята по жиците и тези стълбове, които не са изолирани извън населените места, има голяма смъртност на щъркелите, които идват от север. Тук можем да включим и поставянето на отрова срещу гризачи, което е нелегално. Белият щъркел се храни с гризачи и често наблюдаваме натровени щъркели", разкри гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback