България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Какво работи сомелиерът и защо няма лошо вино?

"Най-важното е то да пасва на вкусовете на потребителя", каза Михаил Марковски

24.08.2024 | 10:40 Редактор: Йоана Великова

"Сомелиерската професия носи много забавно настроение и изследователска насоченост. Подготовката за тази работа е малко по-сериозна. Много хора мислят, че като минат курс при нас и ще станат веднага сомелиери, но малко ги разочароваме. Това е дълъг период на самоподготовка, трябват поне 7-8 години човек да пробва вино. На територията на нашата страна имаме над 300 изби. Сомелиерът може да не работи само в изискани ресторанти, той би могъл да бъде полезен и в магазини, и складове за вино", каза Михаил Марковски от Асоциацията на сомелиерите в България в съботното издание на “България сутрин”. 

За да работиш като сомелиер не са необходими специални изисквания като възраст, дори тютюнопушенето не пречи на вкусовите рецептори, но нещо много важно за тази професия е ароматната памет

Има ли хубаво и лошо вино?

"Не мога да кажа дали има хубаво и лошо вино, има вино, което не си е намерило мястото в този момент или сомелиерът не е подбрал неговата компания. Лошо вино няма, на някой човек може да не му хареса, но за друг това е перфектното вино. Най-важното е виното да бъде вашето, което пасва най-много на вкусовете и предпочитанията ви”, заяви Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Когато сладкият и киселият вкус са балансирани, имаме и баланс във виното. Същото важи и за храната, когато сме с балансирана храна каквото и вино да пием, ще бъде чудесно. Ако храната е с повече мазнина, е подходящо по-кисело вино.

“Най-важното е преди дегустация на вино да не сте пушили или да сте пили кафе, може само вода 1 час преди дегустацията, за да може рецепторите да са максимално изчистени. Може да пробвате между 10 и 12 вина. Ако са над 12, е желателно виното да се изхвърля, защото започва едно опиянение, което губи обективната представа за виното”, добави гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.