България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Какви тайни крие старата българска техника?

Колекционерът Антон Орош има над 550 експоната в колекцията си

25.08.2024 | 10:27 Редактор: Йоана Великова

"Започнах да събирам българска техника през 2009 година, защото забелязах, че във всички големи технически нации съществува желанието за събиране на националната техника. В България това го нямаше. Нямаше сайт, който да е посветен на българската техника и в интернет нямаше достоверна информация за нея. През 2007 година създадох моя сайт със статии за историята на българската техника, а след това започнах да събирам и български телевизори, телефони, усилватели, грамофони и радиоприемници”, разказа в неделното издание на "България сутрин" колекционерът на българска техника Антон Орош. 

Колекцията му от техника надвишава 550 експоната, като се стреми уредите да работят, но в момента е по-важно те да се запазят от унищожение. 

Книгата Произведено в България

“В новата ми книга “Произведено в България” описвам новите неща в моята колекция след 2019 година, защото тогава излезе първата ми книга “Голяма книга за българската техника”. Събрани са 101 технически изделия от моята колекция, за всяко нещо има статия и много снимки. Има също и българските аеродинамични автомобили на Владимир Шопов от 30-те години, първите български трамваи, първият български космически спътник от 1981 година”, каза колекционерът пред Bulgaria ON AIR.

За Антон Орош колекционерството е задача за цял живот и не спира да търси нови експонати. Събирането на историята на българската техника не е на принципа “Днес го искам, утре вече не го искам”, а е задача от основен интерес. Това е нещо, което никога няма да бъде изпълнено изцяло, но колкото се може повече от нея трябва да бъде спасено, категоричен е гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.