България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Как да навлезем в работен ритъм след почивката и да избегнем депресията?

Носталгията и резките промени в настроението са само част от симптомите на постваканционния синдром, посочи Михаела Георгиева

24.08.2024 | 10:20 Редактор: Йоана Великова

"Има някои хора, които нямат нужда от отпуска, те си носят работата вкъщи и горят в нея. В Гърция ще правят 6-дневна работна седмица, в някоя Скандинавски държави ще бъдат четири работни дни. Всичко зависи от работата и дали човек си харесва работата или не може да я понася. Този постваканционен синдром не е клинично състояние, но се среща често. Симптомите са носталгия, усещане за тревожност, но без основателна причина, нарушение в съня, общо неразположение и резки промени в настроенията", разказа в съботното издание на “България сутрин” психотерапевтът Михаела Георгиева. 

Тя заяви, че този постваканционен синдром се проявява, когато сме направили някои грешки при връщането на работа и има неща, които можем да направим, за да предотвратим появата му. 

"Важно е да планираме връщането си след почивката. Трябва да помислим за дните, в които ваканцията свършва и да не приемаме отпуската като бягство. Най-сериозните от тези депресивни симптоми са при хората, които не се чувстват щастливи, не са удовлетворени и не изпитват удоволствие от работата си. Когато човек не си харесва работата, пренася раздразнението и в ежедневието, и дойде ли време за отпуска той бяга не само от работа, а от живота като цяло. Независимо кога се върне, той отново трябва да влезе в реалния живот, при такива хора симптоматиката е много засилена", допълни психотерапевтът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Каква трябва да бъде нагласата ни?

Според Михаела Георгиева трябва да гледаме на почивката като натрупване на нови емоции и преживявания, можем дори да си водим дневник със снимков материал. По този начин запазваме положителните емоции и е много по-лесно да превключат. 

"Друго, което може да се направи, е да не се връщаме напълно към старата си рутина. Можем да вземе нещо от почивката си и да го пренесем в живота си. Например, през ваканцията сме свикнали да си правим някакъв коктейл от плодове, нека си го направим и когато се върнем от ваканцията. Можем да донесем сувенири на колегите, защото заедно с него носим емоции и преживявания, които носим в работната атмосфера", каза още гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.