fallback

Вяра Панталеева: Не правя компромиси с музиката си

"Искам да науча децата да имат вкус към музиката", каза певицата

17.08.2024 | 10:07 Автор: Йоана Великова

"От 12 години работя с деца във вокална група "Мики Маус". Вече имаме и музикални работилници, превърна се в къща за таланти. Бяха ме поканили от националната телевизия да бъда жури на Детската Евровизия и оттогава ми се роди идеята, защото аз от много години се занимавах с музика, но под друга форма - като певица. Светна ми зелената лампичка в главата, че аз мога да комбинирам музиката, нещото, което ме движи и е всичко за мен, и децата. Аз винаги много съм обичала децата, но никога преди тази Детска Евровизия не съм се замисляла, че мога да обединя тези две неща и да се получи Вокална група "Мики Маус", разказа певицата Вяра Панталеева в съботното издание на "България сутрин". 

За нея най-големият учител са именно децата, както и времето през тези 12 години, в което е имало много трудности, пред които е заставала и не е знаела как да се справи. 

"Моите вокални часове винаги започват с много прегръдки от децата. Посрещат ме толкова блестящи и усмихнати очи, които разказват за деня си, едно ти се оплаква, друго ти се хвали. Децата взимат, но и дават и всичко е много бързо. Искам да ги науча да имат вкус към музиката, да имат отношение към изкуството като цяло и да се занимават с изкуство - няма значение дали ще е музика, танци или рисуване. За мен е важно децата да имат тази потребност. Искам да науча децата, които идват при мен, да виждат музиката по правилния начин", каза Панталеева в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Пътят в музиката на Вяра Панталеева

Първият човек, който е казал на Вяра, че има музикален талант, е бил учителят ѝ по музика в училище. 

"Откакто се помня винаги съм искала да пея, пея от дете, ходех по улиците и пеех, постоянно пеех. Никога не е имало момент, в който да се чудя искам ли го, музиката ме е открила, не аз нея", допълни певицата. 

Първите хора, които подават ръка на Вяра, са Нона Йотова, Светла Русева и Дани Милев. Именно Йотова ѝ подарява първата песен, която записва професионално - "Танго".

Трудностите никога не са я плашели, а са я стимулирали

"Никога не съм правила компромиси с музиката си, аз правя музика, която харесвам и ако тя намери своя път, е добре. По един или по друг начин тя винаги е намирала своя път, макар и не до по-широката публика", посочи Вяра Панталеева. 

Певицата работи съвместно със своя съпруг, като самата тя казва, че музиката, която правят, е най-вече за удоволствие. Той е музикант, но и архитект и музиката е нещото, което винаги ги е събирало.

За музикалния пазар в България в момента

"Не ми харесват нещата, в които няма послание, които се правят, за да се въртят по радиа и телевизии. Това не е музика за моите разбирания. Виждам как песните, които имат лошо послание, влияят на децата и такъв вид песни променят мирогледа на децата по недобър начин", заяви Панталеева.

Тя никога не сравнява децата, с които работи и се стреми да създаде приятелства помежду им, а не съревнование, защото след това цял живот ще се съревновават. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback