fallback

В България има много места и маршрути за поклоннически туризъм

"Българите не са чак толкова вярващи, колкото са суеверни", каза Иван Михалев

17.08.2024 | 11:36 Автор: Йоана Великова

В България има много църкви и манастири, които пазят християнската вяра, свързани с нашата културна и духовна история. Нашите свети земи са истинска възможност за развитието на поклоннически туризъм. 

"Имам много любими места в България, за които казваме, че са енергийни. В тях човек не просто презарежда батериите, а намира някакъв вид общуване с Бог и намира отговори на въпроси, които го мъчат в ежедневието. Едно от тези места е Кръстова гора, това е много свещено място с големи традиции. Там на Кръстовден се събират хиляди поклонници. То се намира в такава част на Родопите, която е осеяна с много древни светилища, съвсем наблизо е Белинташ, тракийско светилище. Недалеч е и Караджов камък, така че този целият район е осеян с такъв тип сакрални обекти и неслучайно хората там намират много лековити извори", каза писателят и пътешественик Иван Михалев в съботното издание на "България сутрин".

Рибната църква в Асеновград се появява като храм заради бликнала вода от скалата. Сега под водата има сложена икона и около нея плуват седем рибки, които никой не храни. Има голяма символика в числото седем, то е свещено в християнската религия. Тази църква е първия храм, която Захари Зограф е изрисувал, стана ясно още от думите на госта.

"Има много места и маршрути за поклоннически туризъм у нас. Бачковският манастир е най-посещаваният религиозен храм в България, повече от Рилския манастир. Бачковският манастир се намира по средата на България, чисто географски е по-достъпен. Троянският манастир, където също има чудодейна икона, също е сред най-посещаваните. Българите не са чак толкова вярващи, колкото са суеверни", разказа гостът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според Михалев мястото не е чак толкова важно, а е по-важно усещането на човека. Някои от най-свещените места в България дори не са в храмове. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback